Enerjisa, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı işbirliği ile Toroslar EDAŞ bölgesindeki Gaziantep'te, 'Akıllı Şehir' örnek uygulamasına başladı. 3.6 milyon lira bütçeyle gerçekleştirilecek proje kapsamında, Masal Parkı'nda yeni nesil enerji teknolojileri tanıtılacak
Enerjisa'nın dağıtım şirketlerinden Toroslar EDAŞ, elektrik dağıttığı altı kentten biri olan Gaziantep'te 2016 yaz döneminde 'Akıllı Şehir' örnek uygulamasına başladı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ile koordineli olarak yürütülen ve 'KRİTA' (Akıllı Şehirlerde Kritik Altyapıların Yönetimi Projesi) adı verilen proje, yeni nesil enerji sistemlerinin tanıtılacağı bütüncül yapısıyla, 'Akıllı Şehir' projeleri arasında öncü nitelikte olacak.
3.6 MİLYON TL HARCANACAK
EPDK Ar-Ge fonuyla yürütülen ve 2018 yılının haziran ayında tamamlanması hedeflenen proje, 3.6 milyon liraya mal olacak. Proje kapsamında, 2014 yılında Uluslararası Park ve Rekreasyon Yönetim Federasyonu (IFPRA) tarafından en özellikli park ilan edilen ve içinde kafe, restoran, oyun alanları ve tematik bölümler de bulunan 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'nda yeni nesil enerji sistemlerine ilişkin uygulamalar yapılacak. Bu uygulamalar, elektrik altyapısını iyileştirme ve yenileme çalışmaları, park alanında güneş enerjisi üretim sistemleri kurulumu, enerji depolama pilot sistemi kurulumu ve elektrikli şarj altyapısı kurulumunu içerecek. Bu sistemlere ek olarak park alanı içerisinde gürültü ve hareket sensörlerine sahip akıllı aydınlatma uygulaması da gerçekleştirilecek.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in tarihi misyonunun yanı sıra önümüzdeki dönemde teknolojiyi kullanan altyapısı ile de öncü olacağını söyledi. Yenilenebilir enerjinin öneminin altını çizen Şahin, enerji kaynaklarının verimli kullanılmasına ilişkin çalışmaların çok önemli olduğunu vurgulayarak şöyle devam etti: "Enerji yönetimi, enerji verimliliği, yenilenebilir enerji alanında birçok öncü projeye imza atan belediyemiz yenilenebilir enerjide güneş, rüzgar ve biyogaz kaynaklarından enerji üretimi için projelerine hız vermiştir. Dünyanın en hızlı büyüyen 10 şehrinden biri olan Gaziantep'le, verimlilik, kalkınma, innovasyon ve akıllı şehircilik konusunda iddialıyız. 'Akıllı Şehir Gaziantep' projesi, kentimizi ileriye taşıyacak; bu konuda Türkiye'nin ve dünyanın diğer şehirlerine de örnek olacaktır."
Enerjisa Dağıtım Şirketleri Genel Müdürü Murat Pınar, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede "Biz 'icat çıkarma' diye büyüyen bir nesiliz. Bu projede icat çıkaran arkadaşlarımızla çalıştık; belediyemiz de bu projede yer aldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) da projeyi destekledi. Biz insanımızı işimizin odağına aldık. Yaptığımız tüm işlerin odağında ancak insan olursa başarılı olacağımıza inanıyoruz" dedi. Ar-Ge çalışmaları için ayrılan yıllık 8 milyon liralık bütçenin üçte birinin Akıllı Şehir Gaziantep Projesi için kullanılacağına dikkat çeken Pınar, şöyle devam etti: "Şebekemizin iyileştirilmesi için son teknolojinin kullanıldığı akıllı şebeke projelerimiz ile hizmet kalitesinde gelişmiş ülke standartlarını Türkiye'ye getirmeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar yaptığımız yatırım ve AR-GE projelerimiz ile sektörümüzde öncü çalışmaları hayata geçirmenin gururu ve sorumluluğunu yaşıyoruz. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile gerçekleştireceğimiz, sektöre ve uluslararası çalışmalara örnek nitelik taşıyacak KRİTA projemiz ile bölge sakinlerine en yeni nesil enerji teknolojilerinin kullanım imkanı sunulacak. Projenin sürdürülebilir ve kaliteli enerjinin sağlanması açısından dönüm noktası olacağına inanıyorum."
KRİTA PROJESİ HAKKINDA
Projenin 6 odak noktası bulunuyor.